Стратег Беле куће Стив Бенон добио је писмо од опозиционих лидера у Црној Гори Андрије Мандића и Милана Кнежевића, који доводе у питање спремност њихове земље да постане НАТО чланица, преноси Фри Вест Медиа (Free West Media).

 

 

„Амерички Сенат ускоро би требао да разматра прикључење мале балканске државе Црне Горе НАТО-у, а према наводима Вол Стрит журнала, председник Доналд Трамп је одлучио да прихвати њену кандидатуру.

 

Међутим, опозициони лидери тврде да су два висока америчка званичника навели нетачне и искривљене чињенице о прикључењу Црне Горе,“ каже се у чланку и наглашава: „Писмо наводи да је извештај помоћника заменика секретара за европска и евроазијска питања при Стејт депратменту Хојта Брајана Јиа и помоћника замјеника секретара одбране Мајкла Р. Карпентера, поднешен америчком Сенату у септембру, пут нетачних и искривљених чињеница.“

 

Фри Вест Медиа наводе да су информације садржане у писму Бенону засноване на документу који је припремио историчар Александар Раковић, који је навео да држава није испунила ниједан од услова за прикључење у НАТО.

 

„Црна Гора тренутно није у могућности да осигура ни сопствену сигурност, избори се са анти-коруптиним мерама, док се о организованом криминалу редовно појављују извештаји у америчким медијима,“ истиче овај медиј.

 

Копије писма послате су и сенаторима Ренду Полу и Мајку Лију и конгресмену Дени Рохрабакеру.

 

Фри Вест Медиа истичу да је анкета спроведена у децембру 2016. године показала да је само 39.5 % грађана за учлањење у НАТО.

 

„У извештају Мајкла Карпентера погрешно је наведено како су наводно парламентарни избори у септембру 2015. године и јуну 2016. потврдили огроман консензус за учлањење у НАТО који је постојао у парламенту.

 

Није било парламентарних избора ни у септембру 2015. ни у јуну 2016.,“ напомиње овај медиј и подцртава: „Избори су били у октобру 2014. и затим 16. октобра 2016. године гдје је више од половине посланика тражило референдум поводом овог питања.“

 

Фри Вест Медија наводи и да је према истраживању балканских новинара Марка Вешовића, Владимира Оташевића и Хасана Хајдар Дијаба, црногорска влада индиректно умешана у финансирање исламског тероризма.

 

„Између 2013. и 2015. године око 3.5 милиона килограма цигарета је илегално допремљено из црногорске луке Бар у либијско подручје које контролишу теористи. Оволики товар, они тврде, не би било могуће допремити без подршке високих црногорских званичника.

 

Према истраживању Фридом хауса (Freedom House) 2016. године, извештају Аменсти интернешнела (Amnesty International) из 2015 -2016. године или у додатку из 2015. године у Годишњем државном извештају Стејт департмента о људским правим, Црна Гора је описана као аутокративна, повезана са организованим криминалом, у којој се гуши слобода штампе и слобода изражавања.

 

Као што је Даг Бандоу, бивши специјални помоћник Роналда Регана једном рекао: ‘Какве год да су врлине Подгорице, ниједна од њих не одражава оно што је најбоље на Западу’,“ стоји у закључку чланка.

 

 

ин4с

Тагови: ; ; ; ;