Бивши командант Трећег батаљона 317. бригаде тзв. Армије БиХ Ханефија Пријић осуђен је данас на доживотни затвор у Италији због убиства италијанских држављана 29. маја 1993. године на планини Радован код Горњег Вакуфа, потврдио је Пријићев адвокат Алмин Даутбеговић.

 

 

Након што је годину дана провео у притвору у Италији, суд у Бреши данас је Пријића осудио на доживотну казну затвора.

 

Даутбеговић је за телевизију Н1 рекао да ће поднети жалбу на првостепену пресуду која је објављена данас.

 

Све време Пријић је негирао да је он наредио убиства тројице Италијана у мају 1993. године.

 

Пријић је изручен Италији након што је 28. октобра 2015. године ухапшен на аеродрому у Дортмунду по потерници Италије, а Италији је изручен након што је у притворској јединици у Дортмунду провео скоро 120 дана.

 

О његовом случају одлучивао је и Суд за људска права у Стазбуру, али жалбе адвоката Алмина Даутбеговића и конзула БиХ у Немачкој Џевада Шалдића нису уродиле плодом.

 

Суђено му је због убиства италијанских држављана 29. маја 1993. године на планини Радован код Горњег Вакуфа када су убијени Фабио Морено, Серђо Лана и Гвидо Пулети /Фабио Морено, Сергио Лана и Гуидо Пулетти/, злочина због којег је већ осуђиван у БиХ.

 

За овај злочин Пријић је по командној одговорности осуђен на Кантоналном суду у Травнику на 15 година затвора.

 

Након проведених 13 година и четири месеца у Казнено-поправном заводу Зеница, Пријић је пуштен на слободу 6. јуна 2013. године на основу решења Комисије за привремени отпуст.

 

Међутим, Италија никада није повукла потерницу за Пријићем који је крајем октобра 2015. године прошле године ухапшен у Дортмунду на аеродрому приликом посете члановима своје породице.

 

 

СРНА

Тагови: ; ; ;