Француско-швајцарска цементара Лафарж Холцим признала је данас да је њен огранак у северној Сирији финансирао оружане групе како би добио дозволу за наставак активности у тој земљи.

 

 

Интерном истрагом је утврђено да је Лафаржов огранак у Сирији постизао „неприхватљиве” договоре са оружаним групама, финансирајући их преко посредника у 2013. и 2014. години, како би добио гаранције за безбедан пролазак својих запослених и за наставак рада постројења, наводи се у саопштењу компаније, а јавља агенција АП а преноси Танјуг.

 

„У то време, различите оружане групе су контролисале или су настојале да преузму контролу над подручјем око погона. Из истраге се може закључити да је локална подружница пружала финансијска средства трећим странама како би осигурала договоре са низом оружаних група, као и са трећим странама које су на удару санкција”, наводи се у саопштењу компаније.

 

 

Лафарж је у септембру 2014. године обуставио рад свог 680 милиона долара вредног погона у Сирији.

 

Француске власти су прошле године отвориле истрагу поводом овог случаја, након што је француско Министарство економије и финансија поднело тужбу против Лафаржа.

 

Лафарж се 2015. године спојио са швајцарским Холцимом, чиме је оформљен највећи светски произвођач цемента.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;