Лидер македонских социјалдемократа Зоран Заев је, након одлуке Иванова да му не додели мандат за састав нове Владе, изјавио да је Председник Македоније Ђорђе Иванов извршио државни удар.

 

Иванов мора да повуче одлуку и додели мандат за формирање нове Владе, на шта га обавезује Устав и 67 изборних мандата посланика, поручио је Заев у обраћању јавности, а преноси МИА.

 

 

„Иванов је увукао Македонију у дубоку кризу са несагледивим последицама по државу и грађане”, рекао је Заев и додао да шеф државе на тај начин спречава легалан и легитиман трансфер власти.

 

Суштина одлуке коју је донео Иванов је да, како је рекао, не може да повери мандат некоме ко угрожава независност и суверенитет Македоније.

 

„Ни Устав Македније ни савест ми не дозвољавају да мандат за састав Владе дам ономе ко руши суверенитет и независност Републике Македоније. Мене члан 84 Устава обавезује да не дам мандат онима који о својим политичким платформама преговарају са другим државама, онима који уцењују македонски народ и угрожавају унитарност наше државе, њен суверенитет и независност“, рекао је Иванов, додајући да би увлачење албанске платформе у Владу Македоније државу довело у потчињени положај према другој држави (Албанији), преноси Танјуг.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;