Москва је забринута због покушаја да се измени Дејтонски споразум, уз подршку Запада, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у разговору са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

 

 

Сергеј Лавров је нагласио да је став Русије заснован на споразумима који су до сада постигнути, нарочито, током састанка Милорада Додика са руским председником Владимиром Путином, пренео је Тас.

 

Према његовим речима, циљ тих споразума је да осигурају «строгу усклађеност» са Дејтонским споразумом и спрече кршење права конститутивних народа.

 

«Недавни покушаји да се преиспитају ови принципи изазивају забринутост. Знамо да неки од наших колега са Запада затварају очи на те покушаје или их отворено подржавају. Ми смо предузимали активне кораке како би их задржали у оквиру граница које одобравају Уједињене нација», тврди Лавров.

 

 

Милорад Додик је претходно за агенцију Тас рекао да неће бити референдума о независности Републике Српске, «иако би многи то хтели».

 

«Ми нисмо авантуристи. Али, не искључујемо да ћемо организовати референдум о статусу у случају да не буде за нас задовољавајућих решења. То је сасвим логично у политичком животу», рекао је Додик.

 

 

Председник РС је навео да би Српској највише одговарало када би се БиХ вратила «слову» Дејтонског споразума.

 

«То би била БиХ у којој би ми могли да будемо, иначе у било којој другој БиХ тешко ће нам бити да останемо», рекао је Додик.

 

 

Из руске Амбасаде у БиХ потврђено је да ће Додик одржати предавање на московском државном Институту за међународне односе.

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;