Шефица европске дипломатије Фредерика Могерини позвала је предедника Македоније Ђорђија Иванова повуче одлуку и да мандат за састав нове владе повери кандидату партије која има већину у парламенту. Истовремено, присталице ВМРО-ДПМНЕ поново на улицама.

 

 

«Демократска правила предвиђају поштовање воље већине и позивамо председника Ђорђа Иванова да преиспита своју одлуку о додељивању мандата за формирање владе», изјавила је Могеринијева, која је у Скопље дошла непосредно пошто је политичка криза, одбијањем Иванова да додели мандат Заеву, добила сасвим нове димензије.

 

Могерини се састала и са Шутановцем, Тадићем, Јанковићем и Радуловићем

 

 

Могеринијева се са Ивановим састала после серије разговора са лидерима политичких партија и невладиних организација. Сличан позив македонском председнику, раније данас, упутио је и амерички амбасадор у Скопљу Џес Бејли.

 

Вучић: Ускоро састанак са Путином, Могерини нек се састаје с ким хоће

 

Говорећи о запаљивој реторици која је уследила после одлуке Иванова, Могеринијева је рекла да политички лидери у Македонији имају одговорност да смире страсти и спрече извијање «међунационалних или геополитичких конфликата».

 

«Македонија је сложена земља, која се налази у сложеном региону и пожар нам није потребан», рекла је Могеринијева.

 

 

Шефица европске дипломатије је, такође, упозорила Иванова да «у демократском свету не постоји случај да парламентарној већини, које представља већину грађана унитарене државе, буде ускраћено право да формира владу».

 

 

 

Македонски председник није коментарисао захтев Европске уније, нити је на било који начин назначио да ће променити одлуку.

 

Истовремено са посетом Фредерике Могерини, присталице новоформиране иницијативе За заједничку Македонију, који се противе усвајању захвета Албанаца садржаних у заједничкој платформи, одржали су још један протест на улицама највећих македонских градова, укључујући Скопље, Куманово, Охрид и Битољ.

 

 

Русија: Македонији уз помоћ структура ЕУ и НАТО намећу ‘албанску платформу’ под мапом «Велике Албаније»

 

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;