Руске оружане снаге нису учествовале у нападу на хуманитарни конвој у Алепу 2016 године, закључак је Међународне комисије УН која се бавила инцидентом у Сирији. Упркос чињеници да је Москва у више наврата тврдила да је невина по том питању, тај инцидент су западни политичари користили као доказ о ратним злочинима у Сирији и разлог за могуће продужење санкција.

 

 

У извештају Међународне независне истражне комисије УН за истраживање инцидената у Сирији, констатовано је да Русија нема везе са нападом на хуманитарни конвој у септембру 2016 на периферији Алепа. Поред тога, у документу нема ни једне оптужбе за ратне злочине почињене у Сирији која би се приписала Русији.

 

Аутори су до тог закључка дошли испитивањем врсте коришћене муниције, величине и трајања напада у том подручју.

 

Москва је у више наврата давала изјаве да извештаји о наводном руском учешћу у нападу на конвој нису утемељени. Захтеви руске стране да се обезбеде докази за оптужбе су остали без одговора. Након што су САД покушале да окриве Русију за инцидент, Велика Британија је пријавила да наводно поседује сателитске снимке који доказују учешће Москве у нападу. Ове оптужбе је оповргло Министарство одбране Русије. Сада постоји и службено побијање УН.

 

Да подсетимо, 19 септембра су УН послале у два насеља у Алепу и Хомсу хуманитарну помоћ за више од 160 000 људи. Нападнуто је 18 од 31 камиона у области Урум ал-Кубра, северозападно од града Алепа. Након напада су САД објавиле намеру да преиспитају односе са Русијом о сарадњи. Руски Министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да Москва намерава да изврши детаљну истрагу о нападу на хуманитарни конвој УН у Сирији.

 

Ратни злочини у Сирији

 

У извештају се такође говори о бројним случајевима испуштања бомби ручне израде са хлором из хеликоптера, што је доводило до цивилних жртава.

 

«С обзиром на чињеницу да су сви ти инциденти били последица бацања бомби из авиона, може се закључити да је нападе починила сиријска авијација. Употреба хлора се уклапа у шему деловања сиријског ваздухопловства, која је већ примећена 2014 и 2015 године», пише у извештају УН.

 

Да подсетимо, у јануару 2017 године је Рекс Тилерсон одбио да назове дејства руске војне авијације у Сирији ратним злочином.

 

«Не бих желео да се ослањам на оно што је јавно изнето. Ја бих желео потврду од институција које би ми пружиле необориве чињенице», рекао је Тилерсон тада.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;