Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Косово душа Србинова и да се неће дозволити ни под којим условима да оно буде отргнуто и одвојено од Србије.

 

 

«Еј, Косово, страшно судилиште… Косово је извор и историја свега српског, културе и духовности» — рекао је патријарх Иринеј приликом посјете црквеном Радију «Слово љубве» у васкршњој поруци Србима на Косову и Метохији.

 

Српски патријарх је нагласио да је српски народ на Косову и Метохији већ 15 година у тешком стању, у каквом никада није био, саопштено је из СПЦ.

 

Патријарх је навео да сви треба да помогну српском народу који је остао да живи на Косову, и да, пре свега, држава и црква омогуће повратак онима који желе да се врате на Косово.

 

«Нека Господ да нашем народу и свештенству и монаштву снаге да издрже велико искушење» — рекао је патријарх Иринеј.

 

Патријарх је поводом почетка Васкршњег поста рекао да се «налазимо у посебним данима који нас подстичу на размишљање о својој души, а посебно о великом догађају који је пред нама, Великом Петку, страдању Христовом, затим Ваксрсењу које је темељ наше вере и живота».

 

«Пост је када се уздржавамо од мрсне хране, али није суштина поста у уздржавању од хране, пост подстиче размишљање о себи и својој души»- рекао је патријарх Иринеј.

 

РТРС

Тагови: ;