Хашим Тачи изјавио је да је узнемиравајућа одлука македонског председника Ђорђа Иванова да не да мандат за састав нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је парламентарну већину обезбедио уз подршку две албанске партије — ДУИ и БЕСА. Додао је да је шеф македонске државе на тај начин злоупотребио устав и закон.

 

 

Хашим Тачи је оптужио Ђорђа Иванова да је донео анти-албанску одлуку, те да није поштовао вољу већине грађана и Охридски споразум.

 

Тачи је, за приштински портал Газета експрес, изјавио да су Албанци у Македонији саставни део те државе и да они треба да узму судбину својих права у своје руке.

 

«Председник Иванов је злоупотребио Устав и законе у свом непријатељском приступу према Албанцима, који чине трећину грађана ове државе. Својом одлуком, председник Иванов је сахранио демократију, не поштујући вољу грађана, Устав и законе, а сахрањен и Охридски споразум», рекао је Тачи.

 

 

Поновио је да су Албанци у Македонији конститутивни народ и да Македонија треба да буде држава свих њених грађана.

 

«Без једнаких права Албанаца у Македонији, та држава губи сваки смисао. Зато Албанци треба да судбину својх права узму у своје руке», навео је Тачи.

 

 

Председник Иванов одбио је синоћ да мандат за формирање нове македонске владе додели лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је парламентарну већину саставио уз подршку Албанаца, јер сматра да су захтеви албанских странака формулисани у «Тиранској платформи» претња суверенитету и територијалном интегритету државе.

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ;