Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс и професорка Универзитета у Амстердаму Невенка Тромп изразили су сумњу да би захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије могао бити прихваћен, те доводе у питање легитимност бившег агента БиХ пред тим судом Сакиба Софтића.

 

 

Најс и Тромпова су потписали интерни документ у којем се истиче да су се у јулу 2015. године састајали с Бакиром Изетбеговићем те да су били изненађени колико он заправо мало зна о целој причи у вези са пресудом Међународног суда правде у Хагу из 2007.

 

Како преноси сарајевски портал Клиx.ба, они су довели у питање легитимност Сакиба Софтића као представника Босне и Херцеговине у Хагу и истичу да је бошњачки члан Председништва то могао благовремено да промени да је на време покренуо процедуру, односно да је инструисао амбасадора БиХ у Хагу да то учини.

 

Навели су и да је њихов став у огледу ревизије пресуде увек био исти, да она неће уопште бити лака, али да ипак вреди покушати.

 

«Чак и ако буде неуспешна, добро формиран захтев за ревизију би дао документован запис о историји сукоба и злочина почињених у Босни Херцеговини, као и настојања Босне и Херцеговине да докаже истину пред Међународним судом правде», навели су, преноси овај портал.

 

 

Танјуг/Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;