У нашој шестој по реду емисији анализирали смо најважније догађаје у свету и код нас:

 

У Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу избио је пожар и дошло је до експлозије на линији за делаборацију (ремонт) муниције.

 

У Доњецкој народној републици усвојен је закон о национализацији украјинских предузећа.

 

Наславља се «референдумски караван» из Црне Горе у Брисел. Екипа тог каравана у Берлину се састала са посланицима Бундестага Александром Нојем и Инге Хегер.

 

Сиријска војска истерала је терористе из кварта Кабун код Дамаска и источних цитадела Памире.

 

Република Српска је успели пројекат српског народа, а она је унутар БиХ само зато што мора, поручио је вечерас председник РС Милорад Додик на обележавању годишњице првог Устава РС. Република Српска је, истакао је Додик, прошла најгоре, рат и страдање у којима је изгубила многе своје људе. Додик је рекао да Срби у РС желе да очувају мир и не желе ниједном народу који живи у РС да ускрате права.

 

Током седнице ЦБ УН о Косову и Метохији Приштина је тражила укидање УНМИК-а а Русија је оштро критиковала понашање сепаратиста из непостојеће државе и чланове међународне заједнице који их подржавају.

 

Опет напето у Македонији. Зоран Заев, лидер македонског СДСМ-а договорио је формирање нове владе са представницима албанских партијама. Све услове, које је Никола Груевски одбио неколико недјеља раније, Заев је сада прихватио.

 

У петак 24. фебруара у Београду у одржана је трибина где је било речи о тешким ратним догађајима у Донбасу, током којих и данас гине много недужних људи, а пре свега деце. Том приликом, имали смо могућност да чујемо трагичну исповест Ане Тув, жене и мајке која је изгубила мужа и двоје мале деце када су пале гранате на њену кућу. Такође, Ана је за News front говорила о тренутној ситуацији у Донбасу и о украјинским медијским лажима о животу у младим народном републикама.

 

Турска је кроз читаву историју политички и војно била заинтересована за простор Блиског Истока, али и Балкана, рекао је др Митар Ковач, члан Председништва и председник Одбора за одбрану Српске народне партије. Њене аспирације су биле веће док је била моћна империја и сањала да загосподари светским пространствима, ширећи огњем и мачем исламску веру и културу. Данас Турска настоји да буде водећа регионална сила и да се прикључи друштву најутицајнијих држава савременог света.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;