Око 200 мајки са троје и више дјеце провеле су ноћ на улици пред зградом црногорског парламента. На поновно активирање протеста, одлучиле су се након што са представницима Владе Црне Горе нијесу успјели да постигну споразум о враћању накнада на претходни ниво.

 

 

Наиме уочи претходних парламентарних избора владајућа партија у Црној Гори донијела је закон, који мајкама са троје и више дјеце гарантује трајна социјална давања. Непосредно након избора и конституисања владе премијера Душка Марковића, ова примања су умањена за око 25%, а пријети им и потпуно укидање.

 

Наиме, претходних дана у Црној Гори је боравила делегација ММФ-а, која је зајам од 500 милиона евра који тренутно од ове организације тражи влада премијера Марковића, условила потпуним укидањем накнада мајкама са троје и више дјеце.

 

Мајке су већ 16. и 17. фебрурара протестовале пред зградом Владе Црне Горе. Протест је био привремено прекинут због преговора са властима. Сада најављују радикализацију протеста и од Министарства унутрашњих послова, добиле су дозволу за седмодневно даноноћно окупљање.

 

Протести у Подгорици: Мајке провеле ноћ испред Владе