Федерика Могерини је разговарала у Београду са будућим председничким кандидатима Сашом Јанковићем, Сашом Радуловићем, председником Демократске странке Драганом Шутановцем и председником Социјалдемократске странке Борисом Тадићем.

 

 

 

Будући председнички кандидат Саша Јaнковић је након састанка пренео став Федерике Могерини да она редовно помиње проблеме у владавини права и медијским слободама, али да европска званичница не може да схвати ситуацију у којој те исте критике не допиру до јавности, већ се презентују као да је то само подршка Влади и Александру Вучићу лично.

 

«Она тврди да то није тако, али, нажалост, грађани Србије добијају слику преко медија који су потпуно под контролом Александра Вучића да је Европска унија заштитник Александра Вучића, што не само да није тачно него је и иронично», казао је Јанковић.

 

 

Он је навео да је Могеринијевој пренет заједнички став да Србија није на добром путу, нити да гради било коју од европских вредности: владавину права, безбедност или стандард грађана.

 

«Плашим се да Европска унија недовољно јасно види да смо ми сви таоци једне лажне политике – с једне стране лажних изјава о припадности неким вредностима, а с друге стране потпуно другачије Србије у којој се много грађана пита да ли је ЕУ можда дигла руке од нас, јер немогуће је да не види све ово што се дешава», казао је Јанковић.

 

Вучић: Ускоро састанак са Путином, Могерини нек се састаје с ким хоће

 

Борис Тадић, чија странка је подржала кандидатуру Вука Јеремића, истакао је да ЕУ има критички став према Влади, а не само да подржава европски пут Србије и смањење дефицита.

 

«ЕУ нема само речи подршке него и речи критике, али мислим да оне не долазе до јавности. Огромне су критике у области слободе медија, владавине права и реформе правосудног система», казао је Тадић и додао да је у Србији на делу урушавање демократије и свега што је постигнуто након 5. октобра 2000. године.

 

 

Вучић Могеринијевој: Шта да сам ја позвао Србе у БиХ и ЦГ да узму ствар у своје руке, као што је Тачи Албанце у Македонији?

 

Лидер покрета «Доста је било» и будући кандидат за председника Саша Радуловић навео је да су изнете и критике на рачун његовог покрета због неприсуствовања седници парламента на којој је била и висока представница ЕУ Федерика Могерини.

 

«У време када је суспендован парламент, неприхватљиво је држати ванредне, специјалне седнице са говорима који су практично део предизборне кампање. Ми разумемо позицију ЕУ, која води рачуна о својим интересима», казао је Радуловић.

 

 

Он је додао да покрет «Доста је било» не може да учествује у суспендовању демократије и као проблем истакао то што покрет на чијем је челу данас није успео да дође ни до једног нотара који треба да овере потписе грађана за његову председничку кандидатуру.

 

Шутановац је обавестио Могеринијеву о потреби промене правосудног система јер у Србији постоји очигледна зависност, како парламента, тако и правосуђа од извршне власти, саопштила је Демократске странка.

 

У саопштењу је наведено да је председник ДС-а рекао да то може да се промени само кроз измену Устава, чиме би била успостављена потпуна независност правосуђа кроз дефинисање судства као треће гране власти.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;