Москва позива Кијев и Вашингтон да три пута размисле пре него што предузму кораке које могу довести до даље ескалације ситуације у Донбасу, изјавио је заменик министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

 

 

«Када би америчке и друге колеге послушале наше позиве да не предузимају кораке који ће довести до појаве илузија код кијевских власти о томе да уместо коплетне реализације Минског споразума проблем могу да реше применом метода силе, када америчке колеге такве активности не би чиниле у другим земљама, свакако би ситуација тамо била далеко боља», рекао је Рјабков на конференцији за новинаре.

 

 

При томе, према речима заменика министра, одлуке и мере које иду у корист смањењу напетости и стимулишу потпуну реализацију Минског споразума од стране Кијева, Москва само поздравља.

 

Ситуација у Донбасу се заоштрила крајем јануара, док се сукобљене стране међусобно оптужују за повећање интензитета гранатирања и покушаје офанзиве на линији раздвајања. У исто време, групе бивших учесника војне операције организовала је саобраћајну блокаду Донбаса. Као одговор, самопроиглашене републике су увеле спољну управу у украјинским предузећима, док је данас лидер ДНР-а Александар Захарченко објавио блокаду Кијева.

 

 

 

Спутњик

 

 

Тагови: ; ; ;