Заменик главног команданта снага НАТО-а у Европи британски генерал Адриjан Бредшо није искључио да „лажне“ вести, сајбер напади и политички напади против једне од земаља НАТО-а могу бити оцењени као агресијa против читаве Северноатлантске алијансе, пише „Тајмс“.

 

 

Према речима Бредшоа, овакве акције могу се подвести под 5.члан договора НАТО-а о колективној безбедности, у којем се говори да је напад на једну од чланица Алијансе напад на читав блок НАТО-а.

 

Одговарајући на питање листа да ли се члан 5. НАТО-а односи на дезинформацију и мешање у изборе, Бредшо је одговорио: „То је политичка одлука, али није искључено да се агресија, отворена агресија, не само у војној области, може подвести под 5. члан“.

 

Према речима Бредшоа, Северноатлантска алијанса не може да се бори само против војних амбиција. Организација треба тешње да сарађује са ЕУ у области дипломатије, политици, економији и информацијама. У противном повећава се ризик од војног сукоба.

 

„То није само питање војног обуздавања. Нама је потребно и хибридно обуздавање“, рекао је генерал, нагласивши да треба заштитити важну имовину Алијансе „од агресије у свакој области“.

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ; ;