У наставку дијалога са Београдом у Бриселу, Приштина ће затражити да се на столу нађу теме: надокнада ратних одштета, отварање архива бивше ЈНА, као и нестале особе.

 

 

Ову најаву премијера привремених институција у Приштини Исе Мустафе, председник српске Владе Александар Вучић данас је прокоментарисао речима:

 

— Чули сте приштинског премијера који говори о ратној штети. Да није смешно било би тужно. Али ми не одговарамо, јер желимо да сачувамо мир.

 

Иса Мустафа тражи ратну одштету од Србије

 

О томе шта све подразумева под ратном штетом, Мустафа је навео — накнаде за убиства, цивилне жртве, накнаде за културно и верско наслеђе, губитке у платама отпуштених и директну штету или физичко оштећење приватне и јавне имовине које је настало као резултат деловања Србије.

 

Запаљене српске куће у Призрену

 

Према неким проценама, Приштина ће тражити надокнаду за 127.000 разорених објеката током рата, за које тврди да су оштећени «намерним борбеним дејствима припадника српске полиције и војске», али и из процеса сукцесије очекује део наслеђа СФРЈ, па и војне и дипломатске објекте бивше државе.

 

На другој страни, могу се чути оцене правника да Косово не може да тражи ратну одштету од Београда јер се рат водио на српској територији, па Србија не може да плаћа надокнаду сопственом делу територије. Иначе, са простора КиМ током сукоба протерано је око 250.000 Срба, док је 3.500 (и цивила и оних у униформи), убијено или нестало.

 

Мустафа је такође најавио да ће теме дијалога бити пензиони фонд за грађане Косова и повраћај њихових уштеђевина из српских банака, и да ће се од ЕУ тражити да Србија пружи тачне информације о особама које се и даље воде као нестале и о локацијама масовних гробница у Србији. А «финале» дијалога Мустафа види у узајамном признавању двеју држава и демаркацији границе између Косова и Србије.

 

Из Приштине је данас саопштено и да је Светска царинска организација примила Косово у своје чланство.

 

 

ФИЛМ О ДИКОВИЋУ

Приштина је послала свим сталним мисијама у УН документарни филм «Генерал Диковић и 37. бригада на Косову» који је објавио Фонд за хуманитарно право.

 

— Генерал Диковић је одговоран за брутална убиства стотина цивила косовских Албанаца у селима Избица, Ћирез, Шаварине и Резала, која се налазе у региону Дренице — наводи се у пропратном писму косовског Министарства спољних послова, пренео је портал «Коссев» писање «Коха диторе».

 

 

«Новости»

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;