У среду је Председник Македоније Ђорге Иванов требало да пренесе мандат на лидера опозиционе Социјалдемократске уније Македоније Зорана Заева који је прикупио потписе већине посланика изабраних на децембарским изборима, укључујући и албанске, пише The Financial Times.

 

Уместо тога, Иванов је оптужио Заева да, уз подршку Запада, остварује албански план који би могао да уништи земљу, јер занемарује захтеве већине у корист мањине. Заев, који је намеравао да албанском језику да статус државног и да прошири права Албанаца, је оптужио Иванова за државни удар.

 

 

«То руши демократски дух и крши основне демократске принципе. Ја сам апеловала на Председника да настави даље и да промени своју одлуку», рекла је шеф спољне политике ЕУ Фредерика Могерини.

 

Могерини је позвала лидере да напусте неодговорно понашање и да не подстичу етничке сукобе. Пре тачно 15 година је у земљи окончан крвави грађански рат између већинског становништва и Албанаца који чине око четвртину грађана Македоније, подсетио је FT.

 

«Не можемо дозволити да политичка и институционална криза ескалирала у етнички или, још горе, геополитички сукоб», рекла је она.

 

Етничке тензије у земљи спречавају Македонију на путу ка чланству у ЕУ. Поред тога, ситуација у Македонији може да изазове још један геополитички сукоб са Русијом која осуђује западну жељу да посредује у сукобу.

 

Да подсетимо, још почетком фебруара је Москва поручила да вештачки изазвани ванредни парламентарни избори у Македонији од 11 децембра прошле године не доводе до решења ситуације.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;