Такозвани Председник «Косова» Хашим Тачи је оптужио Председника Македоније да је злоупотребио Устав и закон и позвао Албанце у Македонији да «узму ствар у своје руке», преноси приштински портал „Газета експрес“.

 

Тачи је оптужио Иванова да је донео антиалбанску одлуку и да не поштује вољу већине грађана и Охридски споразум.

 

 

„Председник Иванов је злоупотребио Устав и законе у свом непријатељском приступу према Албанцима који чине трећину грађана ове државе. Својом одлуком, Председник Иванов је сахранио демократију не поштујући вољу грађана, Устав и законе, а сахрањен је и Охридски споразум“, рекао је Тачи, додајући да су Албанци у Македонији конститутивни народ и да Македонија треба да буде држава свих њених грађана.

„Без једнаких права Албанаца у Македонији, та држава губи сваки смисао. Зато Албанци треба да судбину својих права узму у своје руке“, закључио је Тачи, а преноси Спутњик.

Председник Иванов је одбио да да мандат за формирање нове македонске Владе додели лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је парламентарну већину саставио уз подршку Албанаца. Он сматра да су захтеви албанских странака, који су формулисани у „Тиранској платформи“, претња суверенитету и територијалном интегритету државе.

Ката

Тагови: ; ;