УН су прилично хладно поздравиле вест о ослобађању сиријске Палмире од милитаната «Исламске државе»

Званични представник генералног секретара светске организације Стефан Дежурик је изјавио, да се радују ослобађању али даје неопходно проценити хуманитарну ситуацију у граду, наводећи да се страхује од немогућности да људи напусте поприште битке.

 

Стални представник Сирије при УН, за разлику од његовог колеге, је изразио много више оптимизма и захвалио се руској војсци за помоћ у акцији ослобађања Палмире.

 

«Славимо ову победу захваљујући Русији. Становници ће моћи да се врате у своје домове када буде завршено разминиравање. Истовремено, позивам све вас да посетите Палмиру, да би уживали у лепоти овог града», рекао је Башар Јафари.

 

Подсетимо, ослобађање Палмире од екстремиста «Исламске државе» је изведено, за само један дан.

 

Сада је потребно град очистити од минско експлозивних средстава, које су милитанти оставили за собом.

Након чишћења улица од мина, у граду ће започети са радом научници и архитекте. Они ће морати да  процене обим разарања, и израчунају штету.

 

Војницима сиријске војске је сада важно да се спречи контра-офанзива.

 

Према војном дописнику новинске агенције АНА-НОВОСТИ Олег Блохину, «Историјски део Палмире је ослобођен у потпуности и  сада је под контролом сиријске војске. У њему нема милитаната. Генерално, милитанти су истерани из Палмире «, објаснио је он у интервјуу за ТВ канал «Звезда»

руски новинар у ослобођеној Палмири

 

Вест о ослобађању историјског града Палмире, која је поново под контролом снага Башара Ал Асада, председнику  Русије Владимиру Путину је пренео министар одбране Сергеј Шојгу.

 

 

Он је рекао да је операција сиријске војске спроведена уз помоћ руских ВКС.

 

 

 

Тагови: ; ;