Oко 500 мајки са троје и више дјеце окупило се данас пред зградом црногорског парламента. Њихова представница Жељка Савковић поручила је данас да не вјерује да новца за накнаде нема, додајући да »сваког дана се подижу оптужнице због милионских злоупотреба». Савковићева је истакла да мајке неће одустати од својих захтјева.

 

На поновно активирање протеста, одлучиле су се јуче након што са представницима Владе Црне Горе нијесу успјели да постигну споразум о враћању накнада на претходни ниво. Око 200 мајки са троје и више дјеце провеле су ноћ на улици пред зградом црногорског парламента.

 

Наиме уочи претходних парламентарних избора владајућа партија у Црној Гори донијела је закон, који мајкама са троје и више дјеце гарантује трајна социјална давања. Непосредно након избора и конституисања владе премијера Душка Марковића, ова примања су умањена за око 25%, а пријети им и потпуно укидање. Наиме, претходних дана у Црној Гори је боравила делегација ММФ-а, која је зајам од 500 милиона евра који тренутно од ове организације тражи влада премијера Марковића, условила потпуним укидањем накнада мајкама са троје и више дјеце.

 

Мајке су већ 16. и 17. фебрурара протестовале пред зградом Владе Црне Горе. Протест је био привремено прекинут због преговора са властима. Сада најављују радикализацију протеста и од Министарства унутрашњих послова, добиле су дозволу за седмодневно даноноћно окупљање.

 

Игор Дамјановић

Тагови: ;