У прошлој години забележено је више од 300 различитих облика насиља и других облика подстицања на дискриминацију Срба у Хрватској, што је за око 50 одсто више у односу на 2015. До тог податка дошли су Српско народно вијеће и Клуб СДСС-а у Хрватском парламенту.

 

 

Подаци о говору мржње, етничкој нетрпељивости и историјском ревизионизму објављени су, како се наводи, у најновијем броју Билтена Српског народног вијећа (СНВ).

 

Протерали 250.000 Срба, а сад траже ратну одштету!

 

Само неки од наведених појава које су обележиле прошлу годину су спомен-плоча са усташким поздравом «За дом спремни» у Јасеновцу, антисрпски скупови на улицама хрватских градова, негирање Холокауста и геноцида, све већи број претњи познатијим Србима, као и никад већи број изјава и поступака којима се дискриминишу мањине од јавних личности и политичара у Хрватској, наводи се у саопштењу СНВ-а.

 

Напомиње се да су то само неке од појава које су обележиле прошлу годину.

 

На сајту СНВ-а је наведено да ће подаци бити представљени јавности на конференцији за новинаре 7. марта. На конференцији ће говорити председник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац и Тамара Опачић, ауторка Билтена.

 

 

Tanjug/RTS

Тагови: ; ; ; ;