Шефици европске дипломатије, током посете Београду, српски премијер поставио питање. Вучић: Очекујемо исте поруке у региону, а не двоструке аршине

 

 

Шта би било да сам позвао Србе у БиХ и Црној Гори да узму ствар у своје руке, као што је Хашим Тачи поручио Албанцима у Македонији? Па обесили би ме на Теразијама, за пример! Желимо да ЕУ упути исте поруке за очувања регионалне стабилности целом региону, а не да постоје двоструки аршини.

 

Тачи: Одлука Ђорђа Иванова је узнемиравајућа

 

Ово је у петак премијер Александар Вучић рекао током сусрета са европском шефицом дипломатије Федериком Могерини, у вили «Мир» на Дедињу, указујући на дупле стандарде које Брисел примењује у региону.

 

Сусрет који је, према речима председника Владе, «90 одсто био посвећен регионалним темама», трајао је дуже од два сата, а размотрене су све шкакљиве теме: бриселски дијалог, председнички избори, атмосфера у Скупштини.

 

Ахмети најавио «План Б», пошто Иванов није дао мандат Заеву; састанак и са албанском министарком одбране

 

Премијер је у разговору са европском званичницом био јасан: Србија остаје на европском путу, али умеће да штити своје интересе и неће дозволити никоме у региону да је понижава:

 

— Забринут сам због чињенице да су сви ћутали на стравичне изјаве Тачија. Да је то неко овде изговорио, не би увели само санкције том појединцу, као неформалне Додику, већ би увели и санкције Србији. И шта ми је Могеринијева на то одговорила? Па, није увек лако одговорити на истине које неко каже — рекао је Вучић, и запитао се «шта се дешава са свима» у региону и хоће ли се зауставити.

 

Протерали 250.000 Срба, а сад траже ратну одштету!

 

Обраћање Могеринијеве после сусрета с премијером обележиле су очекиване и дипломатски «умивене» поруке — да су врата ЕУ за Србију отворена, а да су за Брисел мир и стабилност у региону најважнији. Она је на српском захвалила Србији на гостопримству.

 

Вучић се сврнуо и на њен сусрет с представницима опозиције:

 

— Могеринијева има право да се среће са ким хоће. Очекујем да се у наредним недељама сретнем са Путином и да се Николић сретне са председником Кине Си Ђинпингом, и не пада ми на памет да за то питам Могеринијеву.

 

 

Вучић је иронично приметио да су лидери опозиције «сигурно изнели озбиљну аргументацију».

 

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изјавила је данас да је демократско право сваког у Србији да изражава своје политичко мишљење и да изабере свој пут и истакла да ЕУ чврсто остаје посвећена европској перспективи Србије.

 

Могерини се захвалила на «божанственом гостопримству», наводећи да је дивно бити гост у Србији, као и у остатку Западног Балкана.

 

«Ми смо томе посвећени и то је порука коју сам покушала да пренесем и у парламенту и то превазилази питање вашег гостопримства, које је увек сјајно», рекла је Могерини, осврћући се на ситуацију у парламенту, када су јој током њеног говора скандирали посланици радикала.

 

 

Она је навела да се и сама налазила неколико пута у компликованим ситуацијама у италијанском парламенту, да је то иначе ствар политике и да верује да «можда неки њени саговорници можда нису спремни да прихвате чињеницу да она може да прихвати политичку конфронтацију».

 

«Није лепо бити непристојан према дами, али то је политичко окружење и ствар различитог тумачења пута који је Србија заузела», рекла је Могерини.

 

 

Она је навела да је све то део демократских разговора и дискусије коју треба поштовати.

 

 

НИКОЛИЋ: НЕ ТРАЖИТЕ КОСОВО

Са Могеринијевом се у петак срео и председник Томислав Николић, који је гошћи из Брисела пренео забринутост због ситуација у Македонији и БиХ. Он је изразио наду да Србији на путу евроинтеграција неће бити постављени услови које не може да испуни, као што је признавање самопроглашеног Косова. Могеринијева је узвратила да пуноправно чланство Србије у ЕУ не подразумева да мора да се направи избор између Истока и Запада.

 

 

«Новости«

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;