Председник Републике Српске Милорад Додик дао је ексклузивни интервју руској ТВ Цариград. У свом интервјуу председник Додик говорио је о сложеној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, улози Русије на Балкану као и о томе шта спречава српски народ да се уједини.

 

 

«Ми смо одлучни да чврсто наставимо да бранимо своја права и позиције»

 

Андреј Афанасјев:  Господине председниче. Моје прво питање тиче се положаја Републике Српске у контексту актуелне ситуације на Балкану, шта се дешавало у региону последњих година. Каква је сад динамика?

 

Милорад Додик: Република Српска је сачувала стабилност и штавише показује економски раст. Конкретно раст БДП-а је 3% што представља веома добар показатељ за цео регион.

 

Република Српска се константно залаже за поштовање принципа Дејтонског споразума без обзира на огромни притисак са Запада. На жалост морамо признати да смо појединим радњама Високог представника за БиХ изгубили део надлежности које су нам припале Дејтонским споразумом. Али, у исто време, ми смо одлучни да наставимо чврсто да бранимо своја права и позиције.

 

А.А: Ако говоримо о трендовима који су актуелни последњих година, све чешће се у стручној јавности може чути да Срби треба да се уједине у једну државу. Шта треба да се догоди да би, Срби који живе у Републици Српској, Србији и осталим деловима бивше Југославије могли да се уједине у једну државу?

 

М.Д: Све зависи од ставова руководства у региону. Република Српска је неспорно, тесно везана за Србију.Срби су један народ без обзира на покушаје Запада да изазову вештачку поделу. Србија је гарант стабилности на Балкану, Република Српска, са своје стране доследно брани своја права и овлашћења.

 

Тако, интеграциони процеси у потпуности зависе од руководства региона. Међутим, важно је напоменути да ни једна од земаља бивше Југославије није достигла економски ниво развоја и производње из предратног периода. Словенија, која је била најразвијенија земља у бившој Југославији такође није достигла цифре из 1989. године. Видимо да је и Европска унија у кризи. Имајући у виду све ове факторе тешко је било шта прогнозирати.  Међутим, желим да кажем са сигурношћу да ћемо учинити све како би се осигурало да у Републици Српској и даље буде успешан развој.

 

«Ми одржавамо редовне контакте са руководством Руске Федерације о кључним питањима, да не говоримо о историјским, културним и духовним блискостима»

 

А.А: Ако говоримо о учешћу Русије у актуелном процесу на Балкану и у Републици Српској, како их ви оцењујете. Да ли сте ви дошли у Москву данас како би разговарали о ширењу присуства наше земље на Балкану?

 

М.Д: Првенствено желим да се захвалим Русији и њеном руководству. Важно је напоменути да се Русија вратила на међународну сцену и да се залаже за принцип поштовања међународног права. И нас то, свакако задовољава.

 

Парадокс лежи у чињеници да високи представници за Босну и Херцеговину чија је основна намена поштовање међународног права и Дејтонског споразума улажу све напоре за његово урушавање.

 

Русија је неспорно утицајан играч на светској сцени и захваљујући њеној активности дешавања у Босни и Херцеговини нису достигла кулминацију. Конкретно, када је Бакир Изетбеговић поднео захтев за поновно разматрање тужбе против Србије за геноцид, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов је сазвао Савет за успостављање мира и поставио ово питање. Савет је одлучио да ово питање није за разматрање и да о томе треба консензусом да одлуче представници сва три народа БиХ.

 

Ако се вратимо мало уназад, неопходно се сетити руског вета у Савету безбедности УН на британску резолуцију која Србе криви за геноцид. У том смислу ми смо захвални Русији за објективан став. Осим тога важно је напоменути и економско и културно присуство Русије на Балкану и посебно у Републици Српској. Ми редовно одржавамо састанке и консултације са руским руководством у вези основних питања, а да не помињемо духовну, историјску и културну блискост.

 

Русија је гарант стабилности на Балкану и у целом свету

 

А.А: Руски повратак на међународну сцену многи повезују са акцијама наше земље у Сирији, успешном супротстављању терористима ИСИЛ-а и осталим радикалним јединицама. Сада многи од њих могу бацити своје ресурсе на Босну и Херцеговину а у БиХ међу муслиманским становништвом имају потенцијал за исламски радикализам?

 

Да ли се осећа нека нарастајућа забринутост због тога?

 

М.Д.: Ми разумемо каква драматична ситуација се дешавала у Сирији до момента док се Русија није умешала. Можемо рећи да је Русија успела да заустави насиље и да је један од иницијатора међународних преговора и да је један од оснивача међународне коалиције.Русија је такође успешно решила проблем с Турском и да ублажи напетост.

 

Ви сте добро приметили везу између догађаја у Сирији и Републици Српској. Босна и Херцеговина је земља лидер по броју добровољаца који се боре у редовима ИСИЛ-а. Реч је о више од 500 присталица радикалног ислама који ће се пре или касније вратити назад. Овај проблем је веома озбиљан и поставља нека узнемирујућа очекивања.

 

Међутим, безбедоносни органи Републике Српске држе ситуацију под контролом и нагласио бих овде значај наше сарадње са органима Руске Федерације.У принципу желим да нагласим да је Руска Федерација гарант стабилности на Балкану и у целом свету.

 

 

цариград

Тагови: ; ;