Током посете Москви, Председник Републике Српске Милорад Додик је дао интервју за ТВ Царград.

 

У интервјуу је споменуо да Република Српска бележи раст БДП од 3% иако ни једна земља бивше Југославије није достигла предратни ниво економског развоја и производње.

 

 

Он се захвалио Русији на залагању за поштовање Дејтона, али је додао да постоји један парадокс у вези тога.

 

„Високи представник у БиХ, који би требало строго да спроводи овај Споразум, све напоре усмерава на његово уништење. Када је Бакир Изетбеговић поднео захтев за поновно разматрање пресуде Србији за геноцид, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов је сазвао седницу ПИЦ да се разговара о томе. Неопходно је да се подсетимо и руског вета у Савету безбедности УН, када се разматрала британска резолуција за геноцид у Сребреници. У том смислу, ми смо захвални Русији за непристрасну позицију”, рекао је Додик.

 

„Сигурно сте приметили везу између догађаја у Сирији и БиХ. Босна и Херцеговина је лидер међу европским земљама по броју добровољаца који иду да се боре под заставом «исламске државе». Ми говоримо о више од 500 присталица идеје радикалног ислама, који ће се пре или касније враћати. Овај проблем је веома озбиљан и представља узнемирујућа очекивања”, рекао је Додик.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;