Да казна стигне на овај или онај начин  потврдио је случај бившег борца украјинског  наци- батаљона «Азов» Станислава Гончарова познатијег под надимком «Терор Машина».

Регионални суд  у Вицбеку  у Белорусији, осудио је на седам година затвора, бившег борца украјинског наци- батаљона «Азов» Станислава Гончарова , преносе медији позивајући се на представнике Суда.

 

Гончаров је ухапшен у априлу 2016. године, због напада и малтретирања тинејџера (које је снимано мобилним телефоном)  злоупотребу малолетника  као и производњу и дистрибуцију материјала  порнографског карактера.

 

 

 

Заједно са Гончаревим, на оптуженичкој клупи нашло се и четворо његових саучесника који заједно са њим деле исте неонацистичке идеје, а који су ухапшени под оптужбом за хулиганство и низ других злочина. Од четворице оптужених који су у притвору, само лице Станислава Гончарова није сакривено од камера. Суђење је одржано иза затворених врата.

 

Највероватније у покушају да се суду представи у другачијем светлу, Грончарев  је  мало променио свој лични изглед, пустивши косу и носећи наочаре. Оптужница је теретила Станислава Гончарова за изазивање расне, националне и верске нетрпељивости и мржње, хулиганизам, пљачку и поседовање ради дистрибуције порнографског материјала на Интернету.

 

 

Од 2014. до 2016. Гончаров је учествовао у борбама у Украјини као припадник нацистичког  батаљона «Азов» под позивним знаком «Терор Машина».  Након свог повратка из Украјине у априлу, случај Гончарева је постао «предмет број један» у Белорусији.

припадници «Азова»

Тушилаштво је подигло оптужнице против Гончарева и  четворо припадника његове навијачке групе  због изнуде, пљачке студената и крађе њихове одеће по хотелима у Витебску, као и наношења тешких телесних повреда премлаћивањем жртве и наношењем повреда скалпером.

 

У октобру 2013 године, група на челу са Гончаровим је под претњом насиља принудила два 13-годишњака да се одрекну антифашистичког покрета показивањем нацистичког поздрава. Цео процес тортуре је сниман а видео постављен на интернет.

Гончаров са својим истомишљеницима

Гончаров је био вођа и инспиратор групе у којој је својим примером стално позвао присталице на понижавање и премлаћивање људи нису словенског изгледа», наводи извор из полиције.

 

Тело Станислав Гончарова јасно осликава његову идеологију. То је тело наци екстремисте. Ознаке СС батаљона «Дирлевангер», број «88» који означава поздрав «Хеил Хитлер», и остали нацистички симболи «украшавају» тело овог  бившег припадника «Азова»

На друштвеној мрежи «ВКонтакте» овај становник Витебска је водио страницу под именом Карл Зенер, који је био начелник белоруске полиције током окупације, и организатор акције за уништење Јевреја Минска. На страници, Гончаров је постављао  слике и видео записе који садрже знакове изазивања расне и националне мржње.

 

Суђењу Гончареву и његовим саучесницима  су присуствовалее и три жртве које су дошле у присуству родитеља. Једна од жртава, сада 17 годишњак, је описао тортуру којој је био изложен.

Гончареов у Украјини као припадник «Азова»

 

«Имао сам само 13 година. То се догодило у ђачком кампусу. Пуцали су ми у ноге гуменим мецима. Био сам приморан да  плешем и скакућем сво време показујући нацистички поздрав, док су ме снимали мобилним телефоном. Рекли су ми, да тако шаљем поздраве Украјини.

 

Рука правде је спора, али достижна.

 

Надамо се да ће следећих седам година овај наци- екстремиста имати времена размисли о исправности своје нацистичке идеологије.

 

Такође и о исправности одласка у Донбас ради убијања невиног цивилног станвништва и злочина, које су у великом броју чинили припадници наци батаљона „Азов“, над припадницима славенског народа.

 

Лола Ђотђевић

Тагови: ; ; ;