Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да извештај Стејт департмента о стању људских права за 2016. и билтен Српског народног већа из Загреба представљају још једну потврду великог пораста насиља, говора мржње и других облика дискриминације према преосталим Србима у Хрватској.

Главни разлог све трагичнијег положаја преосталих Срба јесте све отвореније обнављање усташтва које је започело када је ЕУ потписала Уговор о приступању са Хрватском 2011. године, као и када је Хашки трибунал изрекао ослобађајуће пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу 2012. године, навео је Линта у саопштењу.

 

ЕУ сноси велику одговорност за садашњи трагичан положај Срба, јер је пристала да прими Хрватску у своје чланство иако имовински и бројни други проблеми протераних Срба и српских повратника нису били решени.

 

Како каже, хрватско правосуђе није било спремно да кажњава бројне ратне злочинце из реда хрватског народа, као и појединце и групе који шире говор мржње и насиље.

 

Линта истиче да одлука владе Андреја Пленковића да оснује такозвани Савет за суочавање са прошлошћу показује да актуелна власт у Хрватској, као ни претходне, нема политичке воље да започне стварни обрачун са усташтвом или хрватским нацифашизмом.

 

Такво понашање хрватских власти додатно охрабрује проусташке снаге да активно раде на остварењу свог крајњег циља, а то је потпуна рехабилитација злочиначке НДХ, као и решавање питања преосталих Срба у складу са иделогијом Мила Будака да трећину Срба треба побити, трећину протерати а трећину покрстити.

 

Један од саставних елемената неоусташке идеологије јесте и стално понављање бесмислене и лажне тезе да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати тобоже жртве који су водили ослободилачки рат, додао је Линта.

 

 

 

Тагови: ;