Новинар и политички активиста из Црне Горе, оснивач «Покрета за неутралност» и лидер «Отпора безнађу» говорио је за News Front о «Референдумском каравану» из Подгорице у Брисел, као и о циљевима те акције.

 

 

«Испунили смо наша очекивања, ја чак мислим да смо урадили више него што смо очекивали», каже Марко Милачић. «Кренули смо из Подгорице преко 9 држава, нас шесторо, на пут од 12 дана и 7000 километара, до Брисела. Са само једном идејом — да се чује глас већинске Црне Горе, глас који тражи да буде питан, тражи референдум о чланству у НАТО савезу«.

 

«Свуда где смо дошли добили смо недвосмислену подршку референдуму по питању НАТО интеграција», додаје наш саговорник. «У Црној Гори криминогена власт убеђује наше грађане да су једино Срби у Руси за неутралност Црне Горе и за референдум. Међутим ми смо сада видели на овом путу да су све прогресивне снаге Запада за референдум».

 

«Ми смо овим путем показали да референдум у Црној Гори има подршку и на Истоку и на Западу».

 

Марко Милачић је навео резултате истраживања према којима 84% грађана Црне Горе сматра да треба расписати референдум. Чак је и 68% оних који су за НАТО такође и за референдум.

 

«Ми смо на овом путу бранили не само људе који се залажу за неутралност. Штитили смо и вољу грађана који су за НАТО интеграције. Ово је у суштини борба за демократију и слободу једног народа».

 

Упитан о могућностима спровођења референдума у Црној Гори уколико власт и даље буде против њега, каже да су људи спремни за «демократску офанзиву» и озбиљну грађанску непослушност.

 

«Ако и успеју — а сигуран сам да неће — да нас угурају у НАТО, ми ћемо бити прва земља која ће изаћи из НАТО-а. НАТО савез нема искуство да има у свом друштву једну земљу која је толико против њега. И НАТО такође треба да размисли да ли је њима паметно да у својој организацији имају Тројанског коња«.

 

Тагови: ; ; ;