Данас је у Косовској Митровици висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини изјавила да је помирење кључна реч.

 

 

«Овде сам у Митровици да бих првенствено посетила мост, околне улице и уверена сам да се овај мост обнавља уз помоћ ЕУ онако како је направљен договор током дијалога Београда и Приштине у Бриселу, али то нису одлучили неки други, већ људи из региона који доносе одлуке», рекла је Могеринијева и нагласила да се посао на обнављању моста претвара из симбола подела у симбол дијалога и контакта међу људима.

 

«То је снага ЕУ да се створи дијалог, мир, разумевање, на оном месту где смо раније имали сукобе и тешкоће, помирење међу заједницама на крају тај мир. А уз мир долази и напредак», рекла је она.

 

Висока представница ЕУ је дошла са јужне стране моста у пратњи својих сарадника и шефа ЕУ мисије на Косову и Метохији Наталијом Апостоловом. Након што је прешла мост, срела се са градоначелником Северне Митровице надомак спорног зида.

 

Након тога се обратила новинарима.

 

«Управо сам се срела са људима са севера и југа и рекла сам им да је дијалог који они обављају много важнији од дијалога који ја помажем. Дијалог на врху, дијалог оних који доносе одлуке институција, председника, премијера је у темељу и фундаментално је важна ствар», рекла је Могеринијева.

 

«Желим да захвалим свима који су до сада били укључени у дијалог. То нам је омогућило да дођемо до важних одлука и да их спроведемо. На крају крајева, људи, народ, они су ти који имају силу дијалога у својим рукама иу својим животима и њихов рад представља пулс грађана. То је пресудно важно у развитку целог друштва и знам да наш тим и сви овде у Митровици пружамо подршку људима и организацијама цивилног друштва у њиховом свакодневном раду и напорима око дијалога о миру. То никад није лако али увек доноси добре полодове», закључила је Могеринијева.

 

Кабинет градоначелника општине Северна Митровица Горан Ракић је саопштио да су, током сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, разговарали о формирању Заједнице Српске Општина, разграничењу двеју општина, текућим инфраструктурним пројектима, безбедносној ситуацији и актуелним политичким догађајима.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;