Неформални назив за својеврсни тренд деконструкције неистина око пријема Црне Горе у НАТО, о коме су писали конзервативни амерички, руски и западноевропски медији, јесте Карпентергејт. Питање је и да ли су известиоци у другим НАТО државама, као њихове колеге у америчком Сенату, скупштинама приказали нестините информације.

 

 

Писмо које су Андрија Мандић и Милан Кнежевић упутили Стиву Бенону, главном стратегу председника САД Доналда Трампа са жељом да укажу на драстичне фалсификате везане за пријем Црне Горе у НАТО, које су известиоци Хојт Брајан Ји и Мајкл Карпентер представили спољнополитичком комитету САД, стигло је у Белу кућу и Сенат, открива за Спутњик историчар Александар Раковић, аутор елабората који је послат уз то писмо.

 

 

Да ли су лагали и европске парламенте?

Акција је добила и шире размере пошто о томе све више пишу и тамошњи медији па се, како каже Раковић, очекује да ће то бити један од аргумената оних сенатора којих су против пријема Црне Горе у НАТО.

 

Биће, најављује овај историчар, више нивоа аргументације који ће показати да је све што се догађало претходних неколико година око пријема Црне Горе у НАТО углавном било засновано на неистинама, површним тумачењима и лажима.

 

„После овога се неће постављати само питање да ли су Ји и Карпентер били ти који су неистинито приказали информације америчкој администрацији и Сенату, већ се радити о томе да ли су и други известиоци у другим НАТО државама својим скупштинама приказали лажне и неистините информације“, сугерише Раковић.

 

 

Неформални назив за својеврсни тренд деконструкције неистина о пријему Црне Горе у НАТО, о коме су писали конзервативни амерички, руски и западноевропски медији јесте Карпентергејт.

 

Мајкл Карпентер је, подвлачи Раковић, пре мање од месец дана добио отказ у министарству одбране. Наиме, није само смењен са позиције, што би могло да се очекује од нове администрације, већ је добио отказ, па Раковић то тумачи као неповерење које Карпентер ужива.

 

„Ако је добио отказ, отказ може добити и његово дело. Наиме, ради се о човеку у кога немају поверење, па се онда доводи у питање и поверење у његов извештај“, наглашава Раковић.

 

 

Иначе, још није познат термин нове дебате о Протоколу за пријем Црне Горе у Сенату. Прекјуче је лидер републиканске већине Мич Меконел саопштио да нема нових информација.

 

„Да постоји воља да Трампова администрација прихвати Црну Гору у НАТО, та расправа би могла да се деси сваког секунда. Међутим, очигледно постоје неслагања и намера да пријем Црне Горе буде доведен у питање. Јасно је да се сенатска већина коју имају републиканци неће понашати изоловано од Трампове администрације“, сматра Раковић.

 

 

Питање одлуке о Протоколу би, претпоставља он, ако би се све ово одвијало у складу са реалном ситуацијом у Црној Гори могло да буде враћено из Сената Трамповој администрацији.

 

„То постоји као могућност с обзиром да је званични предлагач пријема Црне Горе у НАТО био бивши председник САД Барак Обама“, закључује Раковић.

 

 

 

 Ненад Зорић за «Спутњик«

 

 

Тагови: ; ; ;