Два утицајна  члана Трампове администрације — Министар правде Џеф Сешнс и сада већ бивши председнички саветник за националну безбедност, Мајкл Флин — нашли  су се у тешкој ситуацији након што је обелодањено да су имали контакте  са руским амбасадором Сергеи Кисљаком. Ко је овај човек?

Сергеј Кисљак – дипломата чија је служба у Вашингтону започела током Хладног рата.

 

Дипломата који је призната личност у дипломатским круговима.  Познат по својој способности да пристојно, али чврсто промовише руске интересе.

 

Оно што је унело збуњеност у редовима америчког политичког естаблишмента није изазвала толико чињеница да су Републиканци имали састанке или телефонске разговоре са Кисљаком, већ то да се они сада наводно не могу тачно сетити о чему су разговарали с њим.

Министар правде Џеф Сашенс

Министар правде Џеф Сешнс је морао да се повуче  из учешћа у истрази ФБИ о прикупљању доказа о  руском мешању у председничкој кампањи САД, због чињенице да је прећутао два састанка са Сергејом Кисљаком, одговарајући на питања током расправе о његовој кандидатури у конгресу. Он је негирајући оптужбе покушао да доведе Конгрес у заблуду.

Бивши председнички саветник за националну безбедност, Мајкл Флин

Мајкл Флин је  претрпео много озбиљније последице: Морао је поднети оставку на место саветника председника за националну безбедност. Разлог за то је, сакривање детаља својих разговора са Кисљаком од Беле куће. Како се сумња, једна од тема у тим разговорима, била је могуће укидање америчких санкција против Русије.

«Пријатељски и цинично»

 

О Сергеј Кисљаку се говори као о човеку који има широк спектар корисних познанстава и који је способан да преговара пријатељски, али и цинично.

 

«Он воли да ради иза кулиса. Он није политичар, био  професионални дипломата», рекао је у интервју за АБЦ Њувс бивши амерички амбасадор у Москви Џон Бејрли (2008-12).

«Он је веома паметан, веома искусан, и увек добро припремљен», рекао је у интервјуу за Њујорк Тајмс бивши заменик  америчког државног секретара Николас Бернс, који је водио преговоре у  УН са Сергејем Кисљаком, када су разговарали о укидање санкција Ирану.

«Међутим, он може бити циничан и нефлексибилан, понекад није лако преговарати са њим, додаје Бернс. Он поседује совјетски менталитет, а то значи агресивност према Сједињеним Америчким Државама.»

 

 

Кислак је рођен у Москви, али су му оба родитеља пореклом из Украјине.

 

У САД-е је први пут послат 1981 године, као први представник СССР у УН, а потом у Совјетску амбасаду.

 

У Москву се врато 1989. године, где је био на високим положајима у разним одељењима Министарства спољних послова, укључујући и одељење за међународну научну и техничку сарадњу, као и питања безбедности и разоружања.

Године 1998. послат је за амбасадора у Бриселу где је био и стални представник Русије у НАТО.

 

После пет година службе вратио се у Москву где је био заменик министра спољних послова.  2008. године, послат је на једну од најважнијих позиција руске дипломатије — положај руског амбасадора у Вашингтону.

 

Мајкл Мекфаул који је радио у Обаминој администрацији у Вашингтону, а касније као амерички амбасадор у Москви, говори о Кисљаку  као о човеку који може да постигне резултате, нарочито у погледу контроле наоружања.

 

Он такође није могао а да не обратити пажњу на «фантастичан ручак», који је одржан у резиденцији амбасадора.

«Неки се жале на амбасадора, али његов рад је да представља своју земљу.  Мислим да он то фантастично ради» ,  рекао је у новембру прошле године Мекфаул.

 

Међутим, говорећи о вечери коју је приредио у својој резиденцији у јануару, Сергеј Кисљак је рекао да га смисао за хумор напушта када мисли о актуелним америчко-руским односима, који су на најнижој тачки од хладног рата.

 

«Наш рад — да разумемо и познајемо људе»

 

Министар правде Џеф Сашенс који је на удару критика због својим контаката са руским амбасадором је рекао, да је Кисљак старомодни совјетски тип.

 

«Разговарали смо о тероризму, колико се сећам некако се одеједном појавила Украјина као тема.»  рекао је Сашенс.

 

«Што се тиче Украјине, Русија није ништа погрешно урадила у било којој области, а сви остали су урадили (рекао је  Кисљак) У том тренутку, разговор је неминовно постао емотиван.»  Описао је Џеф Сешнс ток спорног разговора са Кисљаком.

 

А шта мисли  Сергеј Кисљак?

Он је јасно ставио до знања да сматра своје разговоре са републиканцима и демократама, било да су они учествовали у председничкој кампањи или не — нормалним дипломатским пословима.

 

«Наш рад — да разумемо и познајемо људе,» — рекао је он, говорећи на Стенфорду.

«Ја лично одавно радим у Сједињеним Америчким Државама да знам скоро све»,  додао је он.

Лола Ђорђевић

 

Извор Википедија, ББЦ,

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;