»Нек вам дјецу рађа НАТО, кад имате пара за то!» – поручиле су у свом обраћању, прочитаном данас на протесту пред зградом Скупштине Црне Горе, мајке из Пљеваља.

 

Обновљени протест мајки са троје и више дјеце, због смањења накнада, улази у трећи дан. На данашњем протесту присутно је било око 1000 жена, а претходну ноћ је око 200 мајки провело је пред зградом парламента. Жељка Савковић, представница мајки и њихов преговарач са Владом Црне Горе, синоћ се на подршци и помоћи посебно захвалила Митрополији црногорско-приморској, која је женама пред парламетном обезбиједила ћебад, као и грађанима Подгорице за топпле оброке.

 

Протесту су се данас придружиле и мајке Рожаја, града са муслиманском већином, гдје велики број жена ужива права на ову врсту социјалне накнаде. «Дијеле 13. плате, а за мајке нема пара. Ми смо радиле и зарадиле, и оне што нијесу радиле хтјеле су, али нијесу имале ту могућност» – казала је њихова представница Елифада Хаџић, додајући да они не представљају политичку странку, да  желе да »штите државу, али не могу гладни».

 

Више представника опозиционих партија и синдикалних лидера виђено је током претходна три дана на протестима. Упркос томе што број присутних благо расте, премијер Душко Марковић не попушта и мајкама je данас поручио да иду кућама, код своје дјеце, додајући да: »Нема тог притиска који може промијенити одлуку Владе».

 

Игор Дамјановић

 

 

Тагови: ; ; ;