Ратни дописник Олег Блохин, који се налази у јединици сиријске војске, је на својој ФБ страници изнео детаље о заузимању Палмире. Према његовим речима, упад у град је спроведен тако силовито да терористи нису имали шансе да се адекватно одупру.

 

 

«Напад је био силовит као у филмовима о Другом светском рату. У 7:30 је наређено да се крене у напад. Садики (војници сиријске војске) су се кретали по два паралелна пута. Један са југа води ка историјском делу Палмире. Други, на подручју цитаделе, иде ка југозападној капији у Тадмор. Војници нису налетели на неки већи отпор. Заправо су на први отпор наишли тек када је колона, идући са југа ка разрушеној Палмири, стигла до хотелског комплекса. Готово у исто време је дошло до сукоба и на путу из правца цитаделе», написао је Блохин.

 

Он пише да су терористи користили оружје великог калибра, укључујући и једно оклопно возило. Такође су гађали сиријске војнике из минобацача, али су брзо отерани са положаја под ударима артиљерије и хеликоптера.

 

«Садики су заузели хотелски комплекс и око поднева се приближили древном граду. Ту је било пуно терористичких пунктова са којих је пуцано на Садике. Ту сам имао прилику да видим одличан маневар војске. Они су се поделили у две групе. Једна је остала и наставила да осваја древни град, а друга је заокружила град са југа ка истоку. Одбрана терориста се распала», поделио је своје утиске Блохин.

 

Око 14.00 су терористи напустили древни град и повукли се у стамбене зоне. У 14:30 је сиријска војска заузела коту Сиријател и у рукама терориста је остала само цитадела. До 15.00 је и она пала. У овом тренутку је у град са истока стигла још једна група и побуњеницима је преостало само да се повуку. Новинар верује да сам напад није био изненађење за побуњенике, али је начин на који је спроведен изаазвао дивљење.

 

2 марта је постало јасно да је сиријска војска, уз подршку руске авијације, потпуно ослободила град Палмиру од терориста, обавестио је Министар одбране Сергеј Шојгу Председника Владимира Путина.

 

Ката

 

 

Тагови: ; ; ;