Албански председник Бујар Нишани посетиће, према најавама, у уторак 7. марта општине на југу Србије са већински албанским становништвом, а сама најава изазвала је реакције политичара у Србији, како Албанаца, тако и Срба.

 

Бујар Нишани (Фото Танјуг/president.al)

 

Нишани долази, како је раније рекао председник националног савета Албанаца Јонуз Муслиу, да би се упознао са условима у којима живе Албанци и тврди да о Албанцима, према Уставу Албаније, треба да се стара матична држава.

 

„Он долази да посети Албанце, јер Устав Албаније каже да сва права Албанаца треба да брани држава Албанија”, тврди Муслију.

 

 

Нишани ће бити први председник Албаније од 1948. године, односно од посете Енвера Хоџе, који долази у Србију.

 

Министар за рад Александар Вулин је реаговао на ту изјаву и навео да је она опасна, да призива сукобе где их нема и поручио да је онај ко тако говори непријатељ и Албанаца и Срба и мирног живота.

 

Вулин је поручио да о Албанцима на југу Србије и остатку њене територије бригу води Република Србија, као и о сваком другом грађанину који живи у Србији, водећи притом рачуна о специфичностима сваке од националних заједница, да свачија права буду заштићена и ни на који начин повређена.

 

Сведоци смо, каже Вулин, да се на Балкану поново буди великоалбанска политика и да све чешће у нашем суседству видимо до чега долази када почне да се говори о прекрајању граница, о мешању у унутрашње ствари друге државе и о томе неко има ексклузивно право да заступа некога.

 

Општина Бујановац позвала је грађане да у подне дочекају албанског председника и покажу му гостопримство.

 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да не очекује тензије током те посете.

 

Југ Србије у којима живи албанско становништво посетио је 2014. године премијер Албаније Еди Рама. Он је током званичне посете Србији обишао и Прешево и разговарао са тамошњим лидерима Албанаца.

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ;