Будући председнички кандидат Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је да је «Косово» признато као независна држава и да више није у саставу Србије, и додао да интереси земље захтевају да се «суочимо са чињеницама».

 

 

Ненад Чанак је навео да су проблеми са којима се Србија суочава велики.

 

«Проблеми са којима се Србија суочава су бројни и захтевају од нас да преузмемо одговорност за одлуке које морамо донети. Признати фактичку независност Косова је једна од таквих одлука. У име мира на Балкану, европске будућности Србије и историјског помирење два народа изражавам своју спремност да такву одлуку и подржим», навео је будући председнички кандидат Лиге социјалдемократа Војводине у писаној изјави.

 

 

Чанак је додао да, за разлику од неких кандидата, он не не жели да учествује у политици која митовима даје предност у односу на стварност и која бежи од чињеница, ма колико да су оне непријатне.

 

«Признати ову чињеницу значи навући на себе бес. Игнорисати је значи наставити са политиком чеоног судара са стварношћу. Од политике председничких кандидата, од њиховог система вредности, интегритета и, зашто не рећи, личне храбрости, зависи и њихов однос према Косову. Можемо се и даље опортунистички заклањати иза флоскула о о јужној српској покрајини, али озбилност и одговорност позиције за коју се кандидујемо захтева од нас да престанемо са сваким даљим самозаваравањем», закључио је лидер ЛСВ.

 

 

 

Бета/РТС

 

Тагови: ; ; ;