Лидер Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда Оливер Ивановић изјавио је да Федерика Могерини у Косовској Митровици неће имати много тога да види, јер се, како је оценио, превише пажње придаје једном мосту (преко Ибра између северног и јужног дела града).

 

 

«Само скретање пажње на мост отежава проблем. Овде сви имају велика очекивање, посебно Албанци, којима је мост са јужне стране града увек био мета», рекао је Ивановић и додао «мост треба направити а колико ће се користити зависи колико ће ситуација бити мирна и стабилна».

 

 

Ивановић је подсетио и да су се од 1999. кад год је мост био поправљен и отворен догађали инциденти.

 

«Мишљења сам да с тим не треба журити, то мора природно да се догоди, ако се форсирано буде догађало, изазваће нове невоље», рекао је Ивановић.

 

 

У складу са договором који су у Бриселу постигли представници Београда и Приштине, у току је уређење моста на Ибру у Косовској Митровици а средства у износу од око 1,2 милиона евра обезбедила је Европска унија.

 

Ивановић је додао да би уместо обиласка моста на Ибру, Могеринијева требало да оде у мултиетничко село Суви До код Косовске Митровице, да види како ти људи живе, да помогне да се реши питање грађана овог села који су и по Ахтисаријевом плану и косовским уставним решењима припадали северном делу Митровице.

 

«Те људе Митровица неће оставити, али сваки покушај да се у северном делу интервенише из јужне Митровице изазива одређени револт и тензију. То није решење, то су провокације које не доносе ништа добро, напротив, доносе сталну тензију и проблеме», рекао је Ивановић.

 

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;