Политичке елите са обе стране Атлантика незаустављиво и нагло губе осећање реалности и падају у јаму безумне конспирологије и русофобије коју су саме ископале, оценио је колумниста британског недељника The Spectator Брендон О’Нил.

 

Он је уверен да су владајуће класе западних земаља после Brexit и победе Доналда Трампа буквално изгубиле моћ расуђивања.

 

 

„Конспирологија је изграђена око мешања руских хакера у изборе, а показало се да није блиска срцу само америчким политичарима. Британски посланик Бен Бредшоу је недавно изјавио да је Русија готово сигурно била умешана и у референдум о чланству Уједињеног Краљевства у ЕУ. Ово “готово сигурно” значи: немам никакве доказе, али имам предосећај“, каже колумниста.

 

Колумниста The Spectator тврди да су многи „материјали“ западних медија препуни либералног ужаса пред Русима који прете да им униште државу. Зато није чудо што је The New Yorker представио Кремљ у виду брода ванземаљаца наоружаних ласерским оружјем. Поврх свега, многи који на Западу пишу о новом хладном рату и готово редовно шпекулишу са погибијом и рађањем целих светова.

 

О”Нил је, међутим, уверен да је то један од симптома параноје. Размере параноје и хистерије која је прати запањују својим размерама. Јер, истраживање YouGov је показало да је 50% бирача Демократске партије САД убеђено да је Русија наместила резултате америчких председничких избра у корист Доналда Трампа.

 

„А то бунцање се и даље шири. О, Боже мој! Шта се догодило са таквим људима? Па зар они заиста верују да је Путин изабрао Трампа или да је Британији подметнуо Brexit?! Ти људи су одлепили. Да све буде још горе, параноју разносе по свету људи који су се увек хвалисали својом рационалношћу“, упозорава О”Нил.

 

Ката

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ;