Дураковић незадовољан статусом Бошњака у Сребреници

Бивши начелник Општине Сребреницa Ћамил Дураковић разочаран је због, како каже, непостојања јединства Бошњака у тој општини и сматра да је крајње време да се превазиђу личне сујете и формира чврста, легитимна и квалитетна већина унутар које Бошњаци неће бити апсолутна мањина у локалном парламенту, као што је то случај сада.

 

Дураковић сматра да је основни проблем у свему што су Бошњаци претрпели велику политичку штету губљењем позиције начелника сребреничке општине и већине у локалном парламенту.

 

То је узроковало међусобне полтичке битке, бошњачко политичко јединство је изгубљено, а оно је, каже Дураковић, веома важно у „овако тешким политичким временима“.

 

„Дакле, ради се о маргинализирању Бошњака који апсолутно нису никакав политички фактор унутар такве локалне власти. С друге стране, имате ову већу групу бошњачких одборника, њих шест (пет из СДА и једног из СДП-а), који су препознали да Срби на овај начин маргинализирају Бошњаке“, тврди Дураковић у изјави за сарајевски Дневни аваз.

 

Тврди, такође, да је у општинској администрацији доста Бошњака отпуштено, а на њихова места су, каже, примљени Срби са подручја других општина – Власенице, Милића, Братунца…

 

„И у другим установама и предузећима отпуштају се Бошњаци који су били на уговору о делу, а на њихова места примају особе српске националности. Међутим, неко то оправдава. У овом случају неко ко прихвати функцију председника Скупштине општине, а долази из реда Бошњака, требало би да преузима апсолутну политичку и сваку другу одговорност за статус Бошњака у овој општини. Нажалост, то овде није случај“, навео је Дураковић.

 

Тврди да је очито да Срби желе да преузму апслутну иницијативу, па мењају и сам оперативни план доделе којекаквих награда и новчаних средстава, која уместо Бошњацима – повратницима, сада одлазе у руке Србима.

 

„У петак су додељене награде председнику Општине Чајетина из Србије и Влади Србије, а да нико не спомене Ћамила Дураковића, начелника који је организирао Инвестиционо-развојну конференцију и довео све те инвеститоре, па и самог Вучића“, навео је Дураковић.

 

 

РТС

Коментари: