Следећи предмет оптужби опозиције у САД због контаката са Русијом након Правобранилаца Џеф Сешенса може бити државни секретар Рек Тилерсон, предвиђа руски експерт Владимир Васиљев.

 

Према његовим речима, америчке демократе покушавају да спрече побољшање односа између Русије и Сједињених Америчких Држава и истовремено припремају терен за могући опозив председника Доналда Трампа.

 

Подсетимо, Вашингтон Пост је објавио да је Државни правобранилац Џеф Сешенс прошле године, када је био сенатор два пута разговарао са амбасадором Русије у САД Сергеј Кисљаком. Један од састанака са Кисљаком, публикација описује као «приватни разговор, који је одржан у септембру у канцеларији сенатора.» Још један састанак, према новинарима је одржан у јулу.

 

Публикација, позивајући се на неименоване представнике Министарства правде наводи да је прећутао те састанке у расправи у америчком Конгресу, одговрајући на директно питање да ли је био у контакту са представницима Руске Федерације. На основу тога, Демократски лидер  Представничког дома Ненси Пелоси је затражила оставку генералног тужиоца.

Државни правобранилац Џеф Сешенс

 

Портпарол Сашенса Сара Исгур Флорес, је изјавила да је правобранилац током испитивања био „збуњен и  дезоријентисан.» Према њеним речима, Сашенса су «на саслушању питали о  контактима председника Доналда Трампа са Русијом, а не о његовим састанцима као сенатора и члана Одбора за оружане снаге.»

 

Она је додала да је се прошле године Сашенс сусрео, поред Кисљака, са амбасадорима 25 земаља, укључујући Велику Британију, Јужну  Кореју, Индију, Кину и друге.

Следећи циљ — Државни секретар

 

«Следећи циљ напада је државни секретар Рекс Тилерсон, имајући у виду његов посао, наклоност према Русији и низ других разлога», предвиђа Владимир Васиљев.

 

Подсетимо, 2013. години, Тилерсон је добио руски «Орден пријатељства» због учешћа у великом броју нафтних пројеката. Тилерсон је  радио као  представник «Екона» у Русији, и учествовао у изради пројекта «Сахалин-1» и пројектима производње нафте у руском Арктику. Током рада на тим пројектима, Тилерсон се састао са Владимиром Путином и будућим шефом «Росњефта» Игором Сечином.

«Ако је предмет  критика члан кабинета (односно министар правде) који је већ одобрен од стране Конгреса, може се претпоставити да ће следећи бити Тилерсон», рекао је руски  аналитичар.

 

 

Неки чланови Демократске странке у Конгресу, су изразили је задовољство оставком Мајкла Флина на саветника америчког председника за националну безбедност. Наведено је да је то само почетак спровођења фронталног напада на администрацију Трампа.

Подсетимо саветник за националну безбедност Мајкл Флин је поднео оставку зато што је Белој кући дао непотпуне информације о контактима са руским амбасадором у Вашингтону Сергеј Кисљаком.

 

Спречавање Трампа да се помири са Русијом

 

Према експерту, «то је учињено да би се парализирала акција Трампа, и могуће довело до опозива или оставке на место председника САД.»

Још један циљ — натерати Трамп данастави  политику Барака Обаме према Русији

 

«Трампу паралишу све напоре за нормализацију односа са Русијом, да до њихове нормализације никада заиста не дође»,  рекао је експерт

 

 «Политика санкција, војни притисак, политика директног фронталног притиска на Русију да реши украјински проблем у корист САД, и низ других релевантних питања – су само наставак Обамине политике» — каже Васиљев.

 

Опозив по моделу  Никосна

У изношењу нових и нових оптужби против тима америчког председника, Демократска странка доследно спроводи сценарио његовог опозива, изјављује Васиљев.

 

Руски стручњак је скренуо пажњу да је овај сценарио је врло сличан оном који је већ одиграо у годинама 1973-1974 када је дошло до  оставке председника Ричарда Никсона.

 

«Никсон је изолован, око њега је створено негативно јавно мњење, његова странка и блиски сарадници приморали су Никсона да поднесе оставку «, подсетио је политички аналитичар.

Ричард Никсон је изабран је за председника 1968. године. Он је покренуо политику попуштања затегнутости и  предузимања корака за окончање рата у Вијетнаму. Године 1972. освојио је реизбор за нови мандат, али је био приморан да поднесе оставку због скандала Вотергејт 1974. године.

 

Тагови: ; ; ; ;