Кашњење у обећаном укидању визног режима ЕУ за грађане Украјине, изазвано је страхом од прилива нелегалних миграната, пише «Известия».

 

 

«Могући прилив украјинских радикала код мене изазива забринутост као и исламских фанатика. А ти радикали ће пре или касније морати да напусте земљу како би избегли суђење»- рекао је посланик чешког парламента Зденег Ондрачек.

 

Том приликом посланик Европског парламента испред Чешке Јарослав Кохличек наводи да би Праг требао да подржи идеју других земаља ЕУ које се труде да блокирају безвизни режим ЕУ за Украјину.

 

«То могу бити земље Бенелукса, пре свега Белгија и Холандија које имају лоше искуство са мигрантима из арапских земаља. Такође и Италија, Шпанија и Португалија могу бити против јер је код њих актуелан проблем незапослености. Украјинци већ сад представљају једну од највећих мигрантских група. У Италији је велики проблем са мигрантима из Румуније.Забринутост за сопствено тржиште рада може да одигра кључну улогу приликом будућег гласања»- каже у разговору за «Известия» , — Кохличек.

 

Идејом о безвизном режиму нису одушевљени ни у Словачкој.

 

«Становници ЕУ могли би остати без радних места јер су мигранти из Украјине спремни да раде за мале паре због чега је могуће да дође до сукоба између локалног становништва и миграната из Украјине»- наводи портпарол опозиционе партије «Котлеба- Народна партија» Милан Угрик.

 

Истовремено посланик Социјалистичке партије Холандије Хари ван Бомел сматра да ће безвизни режим са Украјином само погоршати проблем илегалних миграната.

 

«ЕУ је атрактивна за земље као што је Украјина. Нелегална миграција негативно утиче, како на саме мигранте који су често принуђени да живе у лошим условима, тако и на тржиште рада. Већ сад у Холандији ради велики број нелегалних миграната тако да ће безвизни режим са Украјином само погоршати ситуацију. Због тога ја не саветујем доношење овакве одлуке»- рекао је холандски политичар.

Тагови: ;