Федерика Могерини је упозорила да Балкан лако може да постане «шаховска табла за закулисне игре великих сила», истакавши да се из посете Западном Балкану вратила забринута, али и пуна наде, јер се уверила у жељу региона да постане део Уније.

 

 

Могеринијева је, на конференцији за новинаре у Бриселу после састанка министара спољних послова држава чланица ЕУ, рекла да је министре обавестила о састанцима и разговорима које је имала током прошлонедељне посете Западном Балкану, и да су они недвосмислено подржали поруке које је она у региону пренела.

 

«На Западном Балкану сам за тих неколико дана видела много више него икада раније. Тај регион је изложен вишеслојним изазовима и тензијама», рекла је Могеринијева.

 

 

Могеринијева је навела да унутрашња, домаћа политичка динамика ствара тензије у неким земљама региона, али да је ту и регионална динамика, са међуетничким тензијама између земаља што је, упозорила је, «изузетно опасно јер може да врати регион неколико година уназад, при чему мир никада не треба схватити као готову чињеницу».

 

 

Танјуг

 

Тагови: ; ; ; ;