Америчка војска је инфериорна у односу на руске и кинеске у погледу модернизације, рекао је за радио станицу  ПМ 970 пензионисани генерал америчке војске Весли Кларк.

 

У последњих неколико деценија, Пентагон је потрошио новац на оружју које је углавном било потребно у сукобима на Блиском истоку, изјавио је генерал.

 

Сједињене Америчке Државе су куповале  хеликоптере, авионе и различиту муницију, која је углавном правила «кратере у земљи и понекад падала на терористе.»

 

Весли Кларк, Србима добро познат током бомбардовања 1999 године.

 

Русија је у међувремену, створила нову генерацију оклопних возила, која, како је рекао Кларк, «изазивају забринутост» у америчкој војсци.

 

«Русија има моћни Тенк Т-14 «Армата» са активним системом заштите који много боље штити посаду. Такве ствари ми немамо. Таква оклопна борбена возила, ми немамо. » рекао је генерал.

 

Он је такође похвалио руски ПВО систем, посебно противавионски ракетни систем С-400. У регионима где се налази комплекс, како је рекао, Сједињене Државе неће бити у стању да постигну супериорност у ваздуху.

 

» Немогуће је више бити супериоран. Постоји само «шок и страхопоштовање» где год је С-400 распоређен» , рекао је Кларк.

Противавионски ракетни систем С-400.

Он је такође указао на то, да обратити пажњу на рањивости америчких беспилотних летилица и комуникационих система, од стране руских средстава електронског ратовања.

 

 «Створили смо технички сложен систем, али он има недостатке у погледу рањивости», нагласио је он.

 

Према Кларку, ситуација се може поправити само додатним улагањем у оружане снаге.

 

Тагови: ; ; ;