Поводом изјаве високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, после регионалне турнеје, да је ситуација на Западном Балкану напета и изложена бројним изазовима, Дачић јој је поручио: «Добро јутро!»

 

 

 

«За то није морала да долази овде. Ми на то указујемо сваке недеље терајући Брисел да реагује на такве проблеме, али Брисел затвара очи пред тим проблемима и има заверу ћутања. Нормално је онда да су изненађени када дођу», изјавио је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова Еритреје Османом Салехом.

 

 

Дачић је рекао да у Србији влада политичка стабилност и да ће тако бити и послије председничких избора.

 

О новим најавама формирања Војске Косова, Дачић је поновио да је то у супротности с резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

 

«Србија ће учинити све у политичком смислу, али Косово вуче једностране потезе не питајући Србију, али ни оне који су их можда спонзорисали свих ових година», изјавио је Дачић и додао да то за посљедицу има изазивање нестабилности.

 

 

Дачић је најавио да ће у четвртак отићи на Кубу на конференцију земаља карипског подручја, које су, како је рекао, важне за гласање о пријему Косова у Унеско.

 

Русија и Србија ускоро у Београду одржавају консултације посвећене Блиском истоку

 

 

Извор: Б92/РТРС

Тагови: ; ; ;