Загреб упутио «оштар усмени протест» поводом закључка Владе Србије о подизању споменика народном хероју Милану Тепићу. Оценио је да је «индикативно» да се они брину за регруте ЈНА.

 

 

«Наравно, наша амбасадорка у Загребу одбила је апсолутно те критике изражене у протесту јер опште је познато да су Хрватске паравојне формације, након напада и заузимања касарне у Бјеловару 1991. године стрељали четворицу официра ЈНА и да почиониоци тог злочина, иако су познати, до дан данас нису процесуирани, а да не причам коме се све у Хрватској дижу споменици и спомен обележја са усташким симболима», рекао је Дачић.

 

(ВИДЕО) Мајор Милан Тепић, не желећи да препусти непријатељу оружје, дигао је у ваздух војно складиште и себе

 

Хрватска је уручила протест са образложењем да је за Хрватску неприхватљиво подизање споменика човеку који је самоубилачком акцијом прузроковао смрт 11 хрватских бранитеља, као и неутврђен број регрута ЈНА, те да је такав акт српске владе штетан по добросуседске билатералне односе», рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

 

Како је рекао, у Хрватској се споменици дижу терористи Баришићу, трехабилитују личности из НДХ са веома проблематичном улогом, као што је кардинал Степинац, па је чак и данас на српској православној цркви у Сињу исписан усташки поздрав «За дом спремни».

 

Графит «За дом спремни» на православној цркви у Сињу

 

Дачић каже да Хрвати нису употребили израз за Милана Тепића да је ратни злочинац, али је оценио да такав чин од хрватског МИП-а показује да они «апсолутно нису у стању да погледају мало у своје двориште».

 

Србију, каже Дачић, не занимају унутрашњи односи у Хрватској, не занима је ко је на власти у Хрватској, али је занима и никада неће дозволити да не остане без одговора када се негде напише усташки поздрав «За дом спремни», јер је тај поздрав, како је рекао, био у Земуну, докле се протезала НДХ.

 

«Србија никада није освајала Хрватску, а Хрватска је са Хитлером освајала Србију до Земуна. А Хрватска нама шаље протесте због подизања споменика Милану Тепићу, који је проглашен за народног хероја од председништва СФРЈ. То је трагикомично, али показује сву дубину процеса који постоје у Хрватској, који уопште не разликује да у међународним односима Србије и Хрватске треба да тражимо оно што нас спаја, а не оно што нас раздваја», истакао је Дачић.

 

Хрватски хулигани склопили примирје са Украјинским, Украјинци: Ми и Хрвати имамо много тога заједничког!

 

Како је додао, Србија је заиста спремна за добру регионалну сарадњу и добросуседске односе, али нема са друге стране никаквих реакција, покушаја, осуде покушаја рехабилитације фашистичке прошлости.

 

«Као што сам се овде борио против тога, ја сам одавде избацио слику Милана Недића коју је Коштуница ставио као председника владе Србије. Е па сигурно се нећу сагласити да се рехабилитују усташки и фашистички поздрав за дом спремни и то од мене не може нико да тражи, па ни (хрватски министар спољних послова Давор Иво) Штир, уважавајући то што можда то њега лично погађа», рекао је Дачић.

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;