Неколико бродова за брзи напад Иранске револуционарне гарде пришло је у суботу броду америчке морнарице, приморавши га да промени правац, рекао је «Ројтерсу» неименовани амерички званичник.

 

 

Исти званичник је рекао да су ирански бродови пришли америчком броду за праћење «Инвинсибл» на око 600 метара раздаљине и ту се зауставили.

 

«Инвинсибл» и још три брода британске Краљевске морнарице, који су били у његовој пратњи, морали су да промене правац.

 

 

Амерички званичник је навео да је амерички брод покушао да са иранским бродовима комуницира путем радио-везе, али да одговора није било, што се сматрало «небезбедним и непрофесионалним».

 

Корпус Иранске револуционарне гарде није био доступан за коментар, наводи британска агенција.

 

Вашингтон је прошле године укинуо санкције Техерану након што је постигнут споразум са Ираном о ограничавању иранских нуклеарних амбиција, али су остале озбиљна разилажења између две стране због иранског балистичког ракетног програма и сукоба у Сирији и Ираку.

 

Амерички председник Доналд Трамп је, још док је био председнички кандидат, у септембру обећао да ће сваки ирански брод који буде узнемиравао америчку морнарицу у Персијском заливу бити «избачен из тих вода», подсећа британска агенција.

 

 

Тагови: ;