Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да се одлучно противи америчком распоређивању одбрамбеног система против балистичких ракета у Јужној Кореји, након што је америчка војска саопштила да су први елементи њеног одбрамбеног система стигли у Јужну Кореју.

 

 

Кина се противи распоређивању америчког одбрамбеног система јер би, како је навела, њен снажан радар могао да утиче на кинеску безбедност, а то неће допринети смањењу тензија на Корејском полуострву, пренео је Ројтерс.

 

И руско Министарство иностраних послова саопштило је да распоређивање асмеричког одбрамбеног система против балистичких ракета у Јужној Кореји доводи ситуацију на Корејском полуострву у пат позицију.

 

САД су започеле расподелу одбрамбеног система против балистичких ракета у Јужној Кореји, саопштила је Тихоокеанска команда САД.

 

Јужна Кореја и САД договориле су се прошле године да успоставе систем ТХААД, што је Кина сматра претњом по своју безбедност.

 

У саопштењу команде се наводи да систем који се поставља за циљ има пресретање балистичких пројектила кратког и средњег домета у последњој фази лета.

 

 

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ; ;