Споменик народном хероју Милану Тепићу биће подигнут недалеко од локације где му се у Београду налази биста, а Хрватској се поручује из Србије да не мења истину

 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће споменик народном хероју Милану Тепићу бити подигнут недалеко од локације где му се у Београду налази биста, и поручио представницима Хрватске да се уздрже од покушаја да наметну Србији своју истину.

 

Вулин је, одговарајући на питања новинара, рекао да није потребно нити објашњење, нити образложење зашто се народном хероју подиже споменик, и да је он, као и војници који су били с њим, својим делом заслужио сећање српског народа.

 

На констатацију да из Хрватске стижу негодовања на одлуку да се Тепићу подигне споменик, Вулин је одговорио да од те државе очекујемо да прихвати да Србија другачије посматра последње историјске догађаје, да се другачије односи према њима и да гледа у будућност.

 

«Нико не може да наметне Србији своју истину, нити да мења истину за коју Србија сматра да је њена. Ми не покушавамо да то радимо другим земљама и било би јако лепо да се друге земље уздрже од покушаја да то раде нама», поручио је Вулин.

 

 

Он је поновио да Србија никада није покушавала другим земљама да наметне своју истину, нити је од њих тражила да своје уџбенике, историју и споменике прилагођавају истини коју држава Србија сматра исправном.

 

Како је рекао, Хрватска би морала да разуме да се наше гледање на грађански рат у тој земљи и њихово вероватно никада неће поклопити, да ће за нас операција «Олуја» увек бити највећи злочин и највеће етничко чишћење после Другог светског рата, док је то за њих херојски чин.

 

«Држава Србија није никога звала да га кажњава или да му прети зато што је Анте Готовина постао важан функционер у Хрватској, а за већину Срба он је ратни злочинац», рекао је Вулин.

 

 

Вулин је додао да ће споменик Тепићу бити подигнут у договору са надлежним органима који су дали одговарајуће дозволе и да ће се налазити на крају Улице мајора Тепића на Дедињу, близу места где се данас налази његова биста.

 

 

 

Танјуг/Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;