Руски Истражни комитет је сазнао ко је од команданата украјинске војске издао наређење да се користи ракетни комплекс балистичких ракета «Точка- У» против цивилног становништва Донбаса, изјавила је новинарима вд шефа Уреда за управљање медијима, Светлана Петренко.

 

Према истражитељима, у овај ратни злочин умешан је команданта 19. посебне ракетне бригаде МАТ пуковник Федор Јарошевич.

 

Он је био тај који је 22 августа 2014 наредио гранатирање локалитета у Ровенки, у коме је погинуло троје људи, укључујући и једно дете.

 

Остаци ракете «Точка -У» у Донбасу

 

Ова акција украјинске војске крши Женевску конвенцију о заштити грађанских лица за време рата (1949), истиче анкетна комисија.

«Употреба недискриминаторних оружја тешко да  може бити случајност, у шта покушава да нас увери објашњењима украјинска страна, која тврди да је дошло до грешки у неким системима контроле ракета.» Точка-У » се не користи у истим условима као остале ракете, тако да до грешке у коришћењу није могло доћи», речено је у Истражном комитету.

 

Према речима Петренко, «очигледно је да су акције појединих званичника украјинске војске били намерне, и такве да према истрази, представљају кривично дело из члана «употребе забрањених средстава и метода ратовања».

 

Остаци ракете «Точка -У» у Луганску

 

«Ови злочини не застаревају.  Пре или касније ће прикупљени докази бити предмет разматрања од стране судова, пред којима  ће се појавити они који дају и обављају оваква злочиначка  наређења», закључила је Петренко.

 

Раније, истражитељима Истражног комитета су достављени непобитни  доказе да је у 2014. и 2015. од стране украјинских безбедносних снага против цивила Донбаса коришћен тактички комплекс  «Точка-У» — оружје за масовно уништење, који не оставља шансу за преживљавање.

 

Истражитељи су прикупљали доказе у Луганску, у селима Новосветловка и Терновое,  као и у Краснодонском рејону и граду Ровенки. Утврђено је да су становници били изложени гранатирању ракета са високоексплозивним и касетним бомбама.

 

Тагови: ; ;