Поновно суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу почеће 24. марта у Основном суду у Косовској Митровици изношењем уводних речи тужиоца и одбране.

 

 

На припремном рочишту које је данас одржано у Основном суду у Косовској Митровици иза затворених врата судија Еулекса Роксана Комша саопштила је да ће у међународном судском већу бити поред ње и по један судија из Хрватске и Словеније.

 

Ивановићева супруга Милена Поповић Ивановић изјавила је Танјугу да су рочишта заказана до краја јуна и да ће их до тада бити одржано укупно дванаест након чега ће уследити летња пауза.

 

Суђење Ивановићу враћено је на почетак одлуком Апелационог суда у Приштини који је поништио првостепену пресуду којом је он био осуђен на девет година затвора.

 

Ивановић је био проглашен кривим за ратне злочине пред судом у Косовској Митровици и осуђен на девет година затвора.

 

Он је био оптужен за кривично дело ратног злочина почињеног над цивилима 14. априла 1999. и фебруара 2000. године. Осуђен је по првој тачки, док је по другој, која га је теретила за злочине 2000. године, ослобођен, што је потврдио и Апелациони суд.

 

Судско веће ослободило је у истом поступку којем је суђено Ивановићу осталу четворицу оптужених — пензионисаног пуковника МУП-а Драгољуба Делибашића, адвоката Илију Вујачића, правника Небојшу Вујачића и професора Александра Лазовића.

 

Ивановић је ухапшен 27. јануара 2014. године, преко осамдесет сведока саслушано је у првостепеном судском процесу који је трајао више од годину дана.

 

Ивановић се налази у кућном притвору у свом стану у Косовској Митровици.

 

 

 

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;