Државни тужилац САД Џеф Сашенс је послао у понедељак писмо Сенату Правосудног одбора са објашњењем његових сусрета са руским амбасадором у САД Сергејем Кисљаком.

 

Подсетимо, Сашенс се нашао у центру скандала након што је откривено да се састао са руским амбасадором у  току избора  2016 године, а није упознао са овим састанцима Конгрес током прихватања његовог именовања на место тужиоца.

 

Тренутно, у Конгресу се води истрага о тзв «руском мешању у изборе у Сједињеним Америчким Државама», и контактима које су људи из тима председника Доналда Трампа имали са руским званичницима.

 

У свом писму Сашенс је објаснио да се састао са амбасадором као сенатор, а не као представник Трамповог тима. Такође, он је одговорио на оптужбе за давање лажних изјава под заклетвом, што се сматра злочином у Сједињеним Америчким Државама.

 

«Искрено сам  одговорио на питање, «да ли  је било  размене информација у току изборне кампање између Трамповог тима и посредника из руске владе? «.

«Ја нисам поменуо контакте које сам имао са руским амбасадором током године, пошто то није имало додирних тачака са постављеним питањем», написао је у писму правобранилац САД.

 

Сашенс  је потврдио да је имао «кратак разговор» са Кисљаком у јулу на републиканској конвенцији у Кливленду, али да се нису дотицали теме предизборне кампање.

 

Јавни правобранилац, такође подсећа да има пуно сенатора који су се сретали са руским дипломатама а који су изузети из истраге о «руској интервенцији» на изборима у Сједињеним Државама.

 

Подсетимо, правобранилац САД Џеф Сашенс није једини који има проблема због разговора и састанака са руским амбасадорому САД Сергејем Кисљаком.

Раније је саветник за националну безбедност Мајкл Флин морао да  поднео оставку након скандала насталог зато што је Белој кући дао непотпуне информације о контактима са руским амбасадором у Вашингтону.

 

Флина су теретили, да је у дану када је Барак Обама потписао ниви пакетанти руских санкција, разговарао са Кисљаком о највероватније, корацима које ће Русија да предузме као одговор на санкције.

Тагови: ; ; ;