Познати западни историчари Џерад Мекбрајд, Тарик Амар и Хелен Џул послали су отворено писмо, позивајући на то да се не дозволи да директор Украјинског института националног сећања (УИНП) Владимир Вјатровић учествује на конференцији о холокаусту Јевреја у Украјини, која ће се одржати у Паризу од 9. до 11. марта 2017.

 

 

«Псеудо-научне активности Вјатровича имају један циљ — хвалу Украјинским националистичким организацијама, не ограничавајући се на ОУН-УПА (Украјинска устаничка армија). Да би се постигао овај циљ, он је у више наврата манипулисао чињеницама и лагао када је у питању учешће украјинских националиста у холокаусту … Он је негирао учешће украјинских националиста у етничком чишћењу Пољака и радио неуморно на оправдавању злочина ОУН-УПА против цивилног пољског становништва», каже се у писму.

 

 

У писму је наглашен антинаучни карактер измишљотина Вјатровича који «критикују научници од Берлина до Калифорније у разним озбиљним часописима».

 

У писму, писци као људи који припадају научним корпорацијама, скрећу пажњу на то да «Виатровић нема никаквих озбиљних публикација у реномираним научним часописима. Он страхује, уколико би његове радове и објављили, они би изазвали буру критика меродавних стручњака.

 

«Не могу да схватим зашто је човек са таквом лошом репутацијом позван на читање извештаја у друштву угледних научника», сумирају аутори писма.

 

 

Писмо је је објављено на три језика — француском, енглеском и пољском. Аутори писма су признати стручњаци у области националистичких покрета у Источној Европи. Др Џерад Мекбрајд са Колумбијског универзитет, аутор књига и чланака као што су Море крви и суза: етничка разноликост и масовна убистава у Волину под нацистичком окупацијом 1941-1944., Учешће сељаштва у етничким чишћењима: полиција, ОУН-УПА и чишћење у Волину и др Тарик Амар који је дипломирао на Универзитету Принстон и аутор је многих чланака укључујући и те написане у сарадњи са другим научницима који разоткривају криминалну природу украјинског национализма.

 

Познати пољски друштвени активиста Тадеуш Исакович Залески је стао у одбрану аутора писма и објавио фотографије које приказују зверстава ОУН у окупираном Лавову 1941. године.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;